Jachtskeet

JACHTSKEET  REGLEMENT van de DISCIPLINE

  • PARCOURS:

posten 1- 2 – 5 – 6 : enkel hoog, enkel laag, doublet

posten 3 en 4: enkel hoog en enkel laag

post 7: enkel hoog, enkel laag, dubbel, enkel laag.

Geen Post 8

  • REGELS ALGEMEEN:

Geen timer. De duif komt onmiddellijke na het afroepen door de schutter

Patronen 28 gram zijn (nog) toegelaten

Er mag niet geschouderd worden voor de duif vertrekt.

Geweer moet niet laag in wachthouding.

Bij de dubbel ’s wordt ALTIJD eerst de uitgaande duif geschoten, de inkomende wordt geschoten enkel met het tweede schot, ook bij de hernemingen.

Tijdens de vier kwalificatieronden mag de schutters tweemaal schieten naar de enkele duiven (en dus bijladen tussen de twee enkele duiven).

REGELS BIJ DE DUBBELS:

PRINCIPE:

Een CORRECTE TREFFER  zijnde een “correcte” duif getroffen met het “correcte”  schot (eerste schot voor de uitgaande duif en het tweede schot voor de inkomende) blijft een treffer bij een eventuele  herneming.

Wanneer  een duif wordt gemist en er is op dat ogenblik een fout in het materiaal (foute kleiduif of wapenstoring) krijgt de schutter het “voordeel van de twijfel” (de storing kan mee oorzaak zijn van de misser) en blijft de misser niet staan. (Een treffer blijft daarentegen wel staan.)

PRAKTISCH:

Bij de dubbel ‘s heeft de schutter maximaal twee hernemingen (in totaal 3 pogingen)  wanneer zich bij de eerste “poging” het  volgend voordoet:

Bij “2 in een schot”:  de eerste blijft treffer wanneer de twee duiven samen worden getroffen of wanneer de tweede duif breekt door stukken van de eerste duif. We hernemen enkel voor het resultaat van de 2de.

Indien de eerste (uitgaande) duif gemist wordt maar breekt door de stukken van de tweede (inkomende) duif dan gelden de bepalingen van “verkeerde duif”.

Bij “verkeerde duif”:  de eerste blijft nul (ook als het duidelijk is dat de eerste breekt met de stukken van de tweede). Er wordt hernomen enkel voor het resultaat van de 2de.

Wanneer  bij een geweerpanne het tweede schot niet afgaat dan blijft de treffer van de eerste correct geschoten duif staan, de misser niet.

Bij de hernemingen is missen van de eerste duif nooit verplicht.

Er is een tweede herneming (derde poging) enkel wanneer er bij de eerste herneming (tweede poging) één van volgende situaties is:  “2 in 1 schot” “verkeerde duif” of “geweerpanne”. Een “no-bird”-situatie wordt niet meegerekend als poging of herneming.

NO BIRDS

Bij een “no-bird” dient de beurt volledig overgedaan. Er is “No-Bird” in volgende gevallen.

En, kleiduif komt niet of komt te laat of kapot uit het huis of bij foute vluchtbaan, duiven botsen op mekaar of vallen op de grond voor de verste paal e.a.

geweer- of patroonpanne,  “ketser”, twee patronen in één schot.(mag driemaal gebeuren in 1 ronde, vanaf de 4de maal wordt voor de niet getroffen duiven de 0-score genoteerd.)

SPECIALE “NO-BIRD” GEVALLEN BIJ DE DUBBELS.

De eerste (uitgaande) duif of beide duiven zijn “slecht” (kapot of foute baan): “no bird” en volledig opnieuw te doen.

Enkel de tweede duif is “slecht” of komt niet: dan zijn er volgende mogelijkheden (de scheidsrechter geeft niet of te laat “no-bird”)

De schutter schiet niet: “no-bird” en hernemen van de beurt:

De schutter schiet wel naar de eerste duif (hij ziet niet dat de tweede duif stuk is en de scheidsrechter roept na het schot):

Bij een “correcte” treffer: de treffer blijft verworven. Hernemen voor het resultaat van de tweede duif.

Bij een misser: de misser blijft niet staan . Hernemen voor het resultaat van beide duiven.

DUS: Bij de dubbel ‘s die moeten hernomen worden geldt voor het eerste schot:

De Correcte Treffer blijft staan en hernemen enkel voor de tweede duif bij

2 in een schot –

Elke No-bird-situatie

Een misser blijft staan en hernemen enkel voor de tweede duif bij

Verkeerde duif met het eerste schot terwijl beide duiven correct vliegen.

Een misser blijft niet staan en hernemen voor beide duiven bij

Elke no-bird situatie.

SPECIALE REGEL VOOR DE FINALE:

In de FINALE is tweemaal schieten naar de enkele duiven NIET TOEGELATEN en wordt er niet bijgeladen  tussen de enkele duiven.
Bij de eerste overtreding van een schutter zijn volgende regels van kracht:

de schutter krijgt een waarschuwing. De schrijver noteert elke waarschuwing op het scoreblad.

Het resultaat van het eerste schot wordt genoteerd (indien de kleiduif pas wordt getroffen met het tweede schot is de score “0”)

de schutter kan herladen voor de tweede duif. Hij dient de tweede duif te treffen met het tweede schot, (niet met het eerste).

Vanaf de Tweede overtreding mag er niet meer worden herladen voor de tweede enkele kleiduif  en de score voor de tweede kleiduif = 0.

04/09/2019