Beknopte historie

Elan Skeet Club vzw werd door een groep skeetschutter uit de Voorkempen opgericht rond het jaar 1972. Na enkele jaren verminderden de activiteiten van de vereniging en tegen het einde van de jaren 80 was Elan een “slapende” vzw geworden.
In januari 1992 werd de vereniging terug opgevist door een groep skeetschutters. Onder het voorzitterschap van Arthur Van der Aa en vooral dank zij de inzet van de “prille” bestuursleden waaronder Wim De Wael, secretaris, en Dirk Wijnen, penningmeester, werd de club een hechte groep van skeet-kameraden die mekaar iedere zondagochtend ontmoetten op de schietstand in de tuin van Charles en Elise Schrijvers te Westmalle. De activiteiten van Elan beperkten zich toen bijna uitsluitend tot het beoefenen van de Olympische Skeet in recreatief verband. Elk lid nam deel aan de “handicap”-wedstrijden. Slechts enkele leden namen deel aan wedstrijden “buitenhuis”.
Het was Dirk Wijnen die op het idee kwam voor de organisatie van de “Grote Prijs Elan” die in 2018 zijn 25ste uitgave kent. Andere organisaties uit die tijd waren: in de winter de bowlingzondag met achteraf een restaurantje en in de nazomer het jaarlijks clubweekend, met de vrouwen op stap, en telkens met een weekendwedstrijd waarvan de winnaar het weekend van volgend jaar “mocht” organiseren. We genoten weekends in Harderwijk (schieten in Biddinghuizen), Delftzijl (1998), Brugge (2006 schieten in Clinge) Nancy, Dinant, Wesel, Echternach, Genval (2000), Medebach enz….
.

Was de kameraadschap in Elan steeds heel erg “Top”, met de schietbanen was het anders gesteld. Na het Belgisch Kampioenschap in 1996 mocht Elan vertrekken van de schietbaan bij Schrijvers.
De Elanners hebben dan enkel jaren rondgedoold tot Willy Van Hoof na een contact met Lein Van Eijzeren ons naar Reijmerswael meetroonde. Hier hebben de schutters van Elan, in hun container waarin ze de kleiduiven en de dranken bewaarden en onze koffie opschonken, een aantal prachtige jaren beleefd, misschien wel de beste.

Toen de plaatselijke golfclub dan de schietbanen inpalmde waren de schutters weeral tot ronddolen gedoemd. Tot Peggy (De Cock) opdraafde met zeer mooie voorwaarden op de schietbaan van Wim Postuma : De Wildenberg te Weert, waar Elan tot op heden actief is gebleven, ook nadat Rini Meulendijks in 2008 deze baan heeft overgenomen.